The three entries

THE JOURNEY

by Afreen Ali, Anna Collatuzzo, Arezoo Mohepour, Juan Salamanca Balen, Paula Strieder

A sanctuary for reflection and which inspires travel, as an inner pathway. In short, this is the key concept of the project "The Journey". The micro-architecture consists of simple metal profiles and a metal sheet base, ballasted also using local stones. The internal and external border of the "volume" is formed by reused elastic ropes. The coloured ropes allude to a interpenetration of two different volumes, grafted onto a base with a different shape (the external one is square and the inner one is circular).

The journey - A door on a better world

The journey - A door on a better world

The journey by Afreen Ali, Anna Collatuzzo, Arezoo Mohepour, Juan Salamanca Balen, Paula Strieder - A door on a better world

Before arriving at the core, there is a sort of ring route and the journey begins. The inside is a «ort of observation point towards the sky; therefore the installation symbolises the rekindled relationship between primary elements, namely the sky and the earth the visitor comes into contact with the moment they arrive at the centre of the installation. The simplicity of this relationship between elements also represents a return to origins», Martina Ruini explains once more. The architect adds: «the young designers wanted to develop a reflection on the precarious nature of human permanence in the life of our planet, and on the changes we are involved in, which are much more important and powerful than us». Over time, nature will take over the structure, colonising it. Thus the installation will blend into the surrounding vegetation.


ESHO FUNI

by Nicoletta Centioni, Marta Daturi, Francesca Maestri, Diego Vazquez

As human beings, we are inseparable from nature and our environment reflects our inner selves: this is the inspiring principle of the project. Ruini explains: «By referring to the Buddhist principle, the designers explicitly return the relationship between humans and nature to centre stage». The structural similarities between the human body and trees (the vertebral column is comparable to the trunk, branches are the arms, sap is the blood, etc.) become a source of inspiration. In particular, the designers focus on the blood-sap analogy as in trees, the latter conveys nourishment to branches and leaves, all the way to the human heart.

Esho funi - A door on a better world

Esho funi - A door on a better world

Esho funi - A door on a better world

Entering the heart of a trunk is the action that brings to life a symbolic space for meditation on the Buddhist principle. The installation mainly consists of wooden trunks which make room for a cavity in which a seat is placed. «The visitor is invited not only to reflect, but to interact with the natural element, which is also a work of art», the architect from the firm MC A. explains once more. The internal space contains a series of mirrors set in some of the trunks. Different inclinations result in a variety of reflections of surrounding nature and the user.


SOUND

by Viviana Cerlino, Elena Giaccone, Tatiana Nebiolo

Here the inspiring principle stems from the physics of reverberation: it can be said that each sound impulse interacts with its surroundings and so the permanence of a sound in an environment depends on the capacity of bodies to reflect or absorb sound waves.

SOUND Strumenti sonori nella foresta - A door on a better world

SOUND Strumenti sonori nella foresta - A door on a better world

SOUND by Viviana Cerlino, Elena Giaccone, Tatiana Nebiolo - A door on a better world

Each passage is recorded and persists in the environment; mankind, as a minuscule fragment, participates in this perpetual concert. "Stop and listen to this incredible sound you are participating in" is the implicit invitation of this project proposal for a portal conceived as a musical instrument in the wood, inspired by the verses of Fernando Pessoa:
«If I listen, I hear your steps.
Existing as I exist»

Martin Ruini also highlights how «he most interesting aspect of this project is that the installation does not create a space». The visitor can interact with it by activating the pieces it is made of. A playful element, consisting of portals holding together wooden blocks arranged in parallel lines, all free to move and rotate around the steel strings supporting it.

The wind is the driving force and the installation itself is the musical instrument. Blocks made from different wood varieties will have different densities and specific weights, so they will emit different sounds. Wood is perishable and will return to the earth over time. The designers themselves have launched the idea of building it in forests at risk throughout the world, as a symbol for raising awareness on the issue of forest ecosystem preservation.

Scrigno Ops! Increase your browser window for optimal viewing of the site.